CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, October 31, 2010

SEMBAHYANG KA SOLAT????


Assalamualaikum all viewers yg dimuliakn…harini ana nk bkongsi dgn u all smua, pggunaan istilah yg betul utk kita ucapkan ttg “SEMBAHYANG”.Ana dpt ni dr kuliah pd harini..alhmdulillah btmbah lgi ilmu ana dpt..so ana harap u all bole luangkn masa utk mmbaca apa yg ana nk kongsikan dgn u all smua ,apa yg ana dpt pd kuliah hari ni..CHECK IT OUT

Bismillahirrahmanirrahim…

Sama2lah kita pahami..

Hmpir kbykan umat Islam tdk terlepas drpd mggunakan perkataan “SEMBAHYANG” yang merujuk kpd “SOLAT”. Tetapi pd hakikatnya,istilah ”SEMBAHYANG” mmpunyai maksud @ pgertian yg tdpt unsur syirik.

Professor Hasbi As Siddiqi d dlm salah satu bukunya,mmbahas pktaan “SEMBAHYANG”, katanya “SEMBAHYANG” d ambil drpd pkataan “SEMBAH” dan “HYANG” yg merujuk kpd nama dewa2 yg dsembah oleh penganut Agama HINdu dahulu kala. “SEMBAHYANG” diertikan sbg menyembah berhala yg bernama HYANG.

2 Pakar Bahasa Indonesi yg salah seorang pernah dtg ke Malaysia, mengajar d Universiti Kebangsaan Malaysia UKM iaitu Dr Daniel juga telah mengesahkan bahawa istilah “SEMBAHYANG” merujuk kpd menyembah dewa yang bernama HYANG.

Org Buddha pergi ke tokong, Org Hindu pergi ke kuil dan Org Kristian pergi ke gereja mggunakan istilah “SEMBAHYANG”, terserahlah kpd mereka kerana mmg terdapat unsure “SYIRIK” dlm ibadah mereka. Tetapi umat Islam tdk sesuai sekiranya “SOLAT” juga diistilahkn sbg “SEMBAHYANG”  yang mana asalnya kata sembahyang itu merujuk kpd myembah dewa bernama HYANG.

Kalau boleh ubahla ayt seperti seorang ibu mgarahkn anaknya bangun utk menunaikan solat subuh “nak,bgn..pergi sembahyang subuh”, kpd  “nak bgn..pegila solat subuh”. Solat lebih tepat istilahnya.

Mungkin sebahagian drpd kita akan menganggap bahawa hal ini hanyalah hal yg remeh dan tdk begitu penting.

Tetapi bg mereka yg mmpunyai kesedaran Agama dan mementingkn kualiti ibadah akn sntiasa berhati2 dan mengambil perhatian akan hal seperti ini.

9 comments:

Anonymous said...

so wat do yu think dear blogger?? as we know, urg utara yang banyak sebut sembahyang yang merujuk kpd solat..saya pikir, benda ni memang kecik sangat..banyak lagi ptt kita ketengahkan selain dr benda macam ni..=)

caliph shuriken said...

lebih suka sebut..
jom solat ^^

ku iNsaN bIasa said...

as i mention ealier..its depend pd yg nk memikirkkn bnde tu kecik @ apa..ana hnya berkongsi apa yg dpelajari...xsalah kite sharing..

ku iNsaN bIasa said...

caliph : ya sure,ana pn lebih selesa jom solat..al quran pn tdk mgatakn smbahyang ttp As Solah

Irnie said...

istilah lg yg jd isu ye.. :)

persoalan: perkataan sembahyang TIDAK digunakan seDUNIA ;) hanya di nusantara perkataan itu digunakan..

Quote | Org Buddha pergi ke tokong, Org Hindu pergi ke kuil dan Org Kristian pergi ke gereja mggunakan istilah “SEMBAHYANG”

betul ke istilah yg mereka guna 'sembahyang'..? semua mereka berbahasa melayu/indonesia?

apa pn sy percaya, semuanya bergantung kp niat.. setiap kali solat/sembahyang pn kita telah berniat bhwsanya apa yg kita hendak lakukan itu hanya kerana allah.. jd kpd allah sahaja kn..?

maafla. cuma pendapat dr seorang yg 'BUKAN PAKAR BAHASA' ;) klu ada yg kurang selesa, sy mohon jgn simpan dlm hati ye..

cuma tertarik berkongsi dr laman emjay panjang lebar huraian, dgn situasi sekali:

Nabi telah bersabda mafhumnya:
“Katakanlah : “Setiap orang itu beramal menurut bentuk kehendaknya”
yang bermaksud seseorang itu membuat sesuatu perkara menurut apa yang menjadi niatnya dan bukan sebaliknya. Apabila seseorang berniat nak duduk, maka ia akan berusaha untuk duduk. Apabila seseorang ingin berjalan maka ia pun berjalan. Pokoknya setiap perbuatan adalah berdasarkan kepada niat .. Adakah terdapat mana-mana perbuatan yang dilakukan tanpa niat?? Sebenarnya setiap perbuatan dimulakan dengan niat, lain dengan perbuatan mengigau waktu tidur dan perbuatan tidak sengaja seperti tersepak kaki orang sewaktu kita berjalan. Mengigau dan tersepak kaki orang ini adalah perbuatan yang dilakukan tanpa niat.

sekian.. wassalamualaikum.. :)

Irnie said...

maaf ye erna.. sy copy paste pandangan saya di komen blog saya

fyi sy pernah juga menulis entri dgn tajuk yg sama.. apa pun thanks for sharing.. biarpun beza pendapat.. destinasi ttp sama, dgn izin yg maha tahu.. :)

ku iNsaN bIasa said...

sy xkisah utk terima kritikan irnie...bg sy apa yg perlu sy sampaikan say jz luahkn...bg yg tdk berminat bole ignore

Irnie said...

thanks again.. :)

ku iNsaN bIasa said...

not at all irnie